Find the average votes of four students?

9 Jun, 2014 22:25 IST|Sakshi
Find the average votes of four students?

SBI POs, Clerks
 Quantitative Aptitude
 

Pie Charts
Pie charts are used to show the share of various sectors in the total. They usually show the percentage share of each sector in the whole taken as 100%.
 A pie chart is a pictorial representation of the numerical data by non intersecting adjacent sectors of the circle such that area of each sector is proportional to the magnitude of the data represented by the sector.
 Note
 n    Different sectors of a pie chart represent various component parts.
 n    Each of the component values is expressed either as a percentage of the respective total or as sectorial angle of the respective total.
 n    Since the angle at the centre of the circle is 360°, the total magnitude of the various components is taken to be equal to 360°.
 n    100% = 360°  1% = 3.6°
 n    The degrees represented by the various components parts of a given magnitude can be obtained without computing their percentage to the total value as follow.
     Angle of the any component part
 
 Practice questions
 Directions (Q 1 – 6): The following pie chart shows the amount of subscriptions generated for India Bonds from different categories of investors.

 

Subscription Generated for India Bonds
 
 
 
 1.    If the investments by NRIs are Rs 4,000 crore, then the investment by corporate houses and FIIs together is:
     1) 24,000 crore    
     2) 24,363.6 crore
     3) 25,423.4 crore
     4) 25,643.3 crore
     5) None of these
 Ans: 2
     NRI's Investment = 11% =
     Rs 4000 cr
     The investment by corporate houses and FIIs together
     = 34 + 33 = 67%
 
2.    What percentage of the total investment is coming from either FIIs or NRIs?
     1) 33%     2) 11%  3) 44%    
     4) 22%    5) None of these
 Ans: 3
     Percentage of the total investm- ent is coming from either FIIs or NRIs = 33 + 11= 44%
 
 3.    If the total investment other than by FII and corporate houses is Rs 335,000 crore, then the investment by NRIs and offshore funds will be (approximately):
     1) 274,090      2) 285,600    3) 293,000
     4) Can't be determine
     5) None of these
 Ans: 1
     Investment other than NRI and corporate houses is 33% = 335000.
     Also, investment by offshore funds and NRIs is equal to: 27%.
 
4.    What is the approximate ratio of investment flows into India Bonds from NRIs to corporate houses?
     1) 1 : 4    2) 1 : 3      3) 3 : 1    
     4) Can't be determine
     5) None of these
 Ans: 2
     Investment flows into India Bonds from NRIs = 11%
     Investment flows into India Bo- nds from corporate houses = 34%
     Required ratio = 11:34 » 1:3
 
 5.    In the corporate sector, approxi- mately how many degrees should be there in the central angle?
     1) 120      2) 121    3) 122    
     4) 123    5) None of these
 Ans: 3
     The corporate sector accounts for 34%.
     So total degrees in the central angle    = 34 ׳ 3.6 = 122.4
     (since 1 % = 3.6 degrees) » 122
 
 6.    If the total investment flows from FIIs were to be doubled in the next year and the investment flows from all other sources had remained constant at their existing levels for this year, then what would be the proportion of FII investment in the total investment flows into India Bonds in the next year (approximately)?
     1) 40%      2) 50%    3) 60%
     4) 70%    5) None of these
 Ans: 2
     FIIs currently account for 33 out of 100.
     If FII value is doubled and all other investments are kept constant then their new value would be 66 out of 133
     It is approximately equal to:
 
 Directions (Q 7 – 10): Use the pie diagrams given to answer the following questions. The pie chart given below shows the distribution of the New York market share by value of different computer companies in 2005.
     Distribution of New york market
 share by value
 
 The pie chart given below shows the distribution of New York market share by volume of different computer companies in 2005.
     Distribution of New York market share by volume
 
 Number of units in 2005 in New York = 1,500
     Value of units sold in 2005 in New York = US $ 1,650,000
 
 7.    In 2005, the average unit sale  price of an IBM PC was approximately in (US$)
     1) 3180   2) 2800    3) 393    
     4) 3080          5) 3200
 Ans: 4
     IBM accounts for 28% of the share by value and 10% of the share by volume.
     28% of 1650000     
  10% of 1500
     Therefore, average unit sale price  
         
 
 8.    For the year 2005, which company has realized the lowest average unit sales price for a PC?
     1) Commodore         2) IBM    
     3) Tandy    
     4) Can't be determined    
     5) None of these
 Ans: 4
     Although it seems to be Commodore, the answer can't be determined due to the fact that we are unaware of the break-up of the sales value and volume of companies compro-
 mising the other categories.
 
 9.    Over the period 2005 – 06, if sales (value -wise) of IBM PC's increased by 50% and of Apple by 15%, assuming that PC sales of all other computer companies remained the same, by what percentage (approximately) would the PC sales in New York (value–wise) increase over the same period?
     1) 16.1%      2) 18%     3) 14%
     4) 22%         5) None of these
 Ans: 1
     If we assume the total sales to be 100 in the first year, IBM's sales would go up by 50% (from 28 to 42) contributing an increase of 14 to the total sales value.
     Similarly, Apple's increase of 15% would contribute an increase of 2.1 to the total sales value. The net change would be 14 + 2.1 on 100. (i.e., 16.1%)
 
 10.    In 2005, the average unit sale price of HP PC was approxi- mately in (US$)?
     1) 800         2) 825    3) 900    
     4) 975    5) None of these
 Ans: 2
     HP accounts for 6% of the share by value and 8% of the share by volume.
     6% of 1650000
 8% of 1500                           
     Therefore, average unit sale price
           
     
 Directions (Q 11 – 13): The pie chart, given here represents the number of valid votes obtained by four students who contested election for school leadership. The total number of valid votes polled was 720.
     Observe the chart and answer the question based on it.
 
 
 11.    What was the minimum number of votes obtained by any candidate?
     1) 100   2) 110       3) 120    
     4) 130       5) 140
 Ans: 3
     Yasin got minimum votes, i.e  
 
       
 
 12.    By how many votes did winner defeat his nearest rival?
     1) 40     2) 45    3) 48        4) 50        5) 65
 Ans: 1
     Required votes = 120° – 100° = 20°
 
     
 
 13.    Find the average votes of four students?
     1) 90      2) 180      3) 270    
     4) 360    5) 450
 Ans: 2
 
     The average votes

Read latest Education News and Telugu News
Follow us on FaceBook, Twitter
తాజా సమాచారం కోసం      లోడ్ చేసుకోండి
Load Comments
Hide Comments
మరిన్ని వార్తలు
సినిమా