అంతర్గత మార్కెటింగ్ అర్థం?

17 May, 2014 22:27 IST|Sakshi
అంతర్గత మార్కెటింగ్ అర్థం?

SBI Pos Special
Marketing Awareness
 

 1.    Service marketing is the
 same as?
     a) Internet marketing
     b) Telemarketing
     c) Internal banking
     d) Relationship marketing
     e) Transaction marketing
 
 2.    Web marketing involves?
     a) Selling web cameras
     b) Web advertisement
     c) E - mail chatting
     d) Browsing the web
     e) Door-to-door canvassing
 
 3.    Market share can be increased by?
 a)    Increasing the number of Sales persons
 b)    Increasing the sales volume
 c)    Increasing the products
 d)    Increasing production
 e)    Rewriting profits
 
 4.    Financial planning is required when?
 a)    One has no income
 b)    One is flushed with funds
 c)    One has no expenses
 d)    One is illiterate
 e)    Income level is insufficient to meet the expenses
 
 5.    Banks Sell Insurance for?
 a)    Increasing deposit
 b)    Increasing loans
 c)    Increasing clients
 d)    Earning more profits
 e)    c&d
 
 6.    Customer Relationship Management (CMR) is?
 a)    A pre-sales activity
 b)    A tool for lead generation
 c)    An ongoing daily activity
 d)    The task of a DSA
 e)    All of the above
 
 7.    Find the correct Statement.
 a)    Marketing is redundant in monopolistic companies
 b)    Performance of salesperson depends on the amount of incentives paid
 c)    Marketing is influenced by peer performance
 d)    An increase in market share indicates fall in business volume
 e)    A mission statement is part of the company's prospectus
 
 8.    Marketing in banks has been necessitated due to?
 a)    Globalization
 b)    Increasing competition among Indian banks
 c)    Nationalization of Banks
 d)    Complacency Among the staff
 e)    a & b
 
 9.    'Buyer Resistance' means?
 a)    Buyer's interest in the product being sold
 b)    Buyer fighting with the seller
 c)    Buyer's hesitations in buying the product
 d)    Buyer becoming a seller
 e)    Buyer  buying the product
 
 10.    Internal Marketing means?
 a)    Marketing to self
 b)    Marketing to family members
 c)    Marketing to the staff members
 d)    Marketing inside India
 e)    Marketing outside India
 
 11.    A 'Call' in Marketing language means?
 a)    Calling on a salesperson
 b)    Calling on a customer
 c)    Marketing a Phone-cell
 d)    Telemarketing
 e)    None of the above
 
 12.    To 'Close a Call' means?
 a)    To end the conversation
 b)    To put the phone down
 c)    To close the doors
 d)    To put an end to a lead by converting it into sale or closing  the lead if it is futile to continue efforts.
 e)    To close the business
 
 13.    Marketing Segmentation can be resorted to by means of?
 a)    Segmenting by Age
 b)    Segmenting by income
 c)    Segmenting geographically
 d)    All of the above
 e)    None of the above
 
 14.    Forecasting demand means:
 a)    Assessing whether the inventories are sufficient.
 b)    Transporting the goods to the final destination.
 c)    Assessment of the demand for the products.              
 d)    None of the above
 e)    All the above
 
 15.    Diversification is useful for?
 a)    Attracting more customers
 b)    Retaining existing customer
 c)    Increasing sales volume
 d)    All of the above
 e)    None of the above
 
 16.    Sales Promotion does not include..
 a)    Building Product Awareness
 b)    Creating Interest
 c)    Providing Information
 d)    Designing new products
 e)    None of the above
 
 17.    Through which of the following processes, motivation for sales persons can be achieved?
 a)    High rate of conversion
 b)    High level of incentives
 c)    Continuous training and updation of knowledge
 d)    All the above
 e)    None of these
 
 18.    Generally, banks deliver their services through their branches. Which of the following is/ are the    delivery channel(s) other than bank counters?
 a)    Phone Banking
 b)    Mobile Banking
 c)    Internet Banking
 d)    Automated Teller Machines
 e)    All the above
 
 19.     Financial inclusion needs canvassing the accounts of ...........?
 a)    NRIs
 b)    HNIs
 c)    Financial Institutions
 d)    Housewives
 e)    Persons below a specified income level
 
 20.    Post-sales activities include?
 a)    Sales presentation
 b)    Customer feedback
 c)    Customer identification
 d)    Customer apathy
 e)    Product design
 
 21.    Market Research is needed for?
 a)    Choosing the right sales persons
 b)    Choosing the right product
 c)    Making proper marketing decisions
 d)    Deciding the sales incentives
 e)    None of these
 
 22.    Which is the part of Pre-planning?
 a)    Marketing Programme
 b)    Sales
 c)    Profit and Expenses of the Organization
 d)    Market         e) All of these
 
 23.    The First step in direction of marketing was initiated by which Bank?
 a)    Indian bank in 1965
 b)    Bank of India in 1970
 c)    Punjab National Bank in 1985
 d)    State Bank of India in 1972
 e)    None of these
 
 24.    Which of the following is not the type of market planning?
 a)    Long range planning
 b)    Short range planning
 c)    Back wash Planning
 d)    Adhoc  Planning
 e)    All of these
 
 25.    One of the activities given below is not a sales activity. Identify the same?
 a)    Making a call
 b)    After-sales service
 c)    Presentation
 d)    Negotiation
 e)    None of these
 
 26.    The Term 'FTZ' stands for?
 a)    Free Trade Zone
 b)    Food Trade Zone
 c)    Foreign Trade Zone
 d)    Fiscal Trade Zone
 e)    Financial Trade Zone
 
 27.    Marketing is termed as successful, when:
 a)    There is a rise in the number of salesmen
 b)    There is no need for post-sales services
 c)    There is no need to give discounts
 d)    There is rise in sales through more clients
 e)    Marketing is an ongoing process and hence, can never be successful
 
 28.    Which of the following is a part of process of marketing control?
 a)    Marketing Budget
 b)    Marketing Cost Analysis
 c)    Forecasting
 d)    All of these
 e)    None of these
 
 29.    Obsolescence is the process of?
 a)    Deterioration
 b)    Becoming old and Non-functional
 c)    Alteration     
 d) Changes
 e)    a and b
 
 30.    Which is not the factor of sales Territory?
 a)    Economic Conditions
 b)    Demand of product
 c)    Winding up
 d)    Nature of the product
 e)    None of these
 
 31.    By which of the following means can a salesperson canvass a prospective customer effectively?
 a)    Tie-up with colleges
 b)    Door-to-door campaigns
 c)    Contacting via emails
 d)    All the above
 e)    None of the above
 
 32.    Market- Driven Strategies include?
 a)    Identifying Problems
 b)    Planning marketing tactics of peers
 c)    Positioning the Organization and its brands in the marketplace
 d)    Internal Marketing
 e)    Selling old Products
 
 33.    Marketing is the Art of?
 a)    Buying more
 b)    Selling more by customizing the products
 c)    Paying more    
 d)    Talking more
 e)    Only a and b
 
 34.     Product is one of the 4 Ps of marketing mix defined by McCarthy. The other three are:
 a)    Price, Place, Promotion
 b)    Price, Physical goods, People
 c)    Promotion, Processes, Place          
 d)    Promotion, Physical goods, Processes
 e)    None of the above
 
 35.    What do you mean by innovation in marketing?
 a)    Spirited motivation
 b)    Good communication skills
 c)    Good negotiation skills
 d)    Novel methods of selling
 e)    None of these
 
 36.    Sales promotion is a tool of?
 a)    Old concept of marketing
 b)    New concept of marketing
 c)    Accounting of marketing
 d)    Cost of marketing
 e)    Budget
 37.    'Sense and Respond' concept is related with?
 a)    Old Marketing Concept
 b)    Social Marketing Concept
 c)    Product
 d)    Modern Marketing Concept
 e)    profit
 
 38.    Which one of the following constitutes the largest percentage of Retail loans in India?
 a)    Auto loans
 b)    Personal loans
 c)    Personal overdrafts
 d)    Consumer loans
 e)    Home loans
 
 39.    Which of the following is the source of marketing development?
 a)    Product orientation
 b)    Sales orientation
 c)    Management Orientation
 d)    All of these
 e)    None of these
 
 40.    Which of the following is not a function of Retail Banking?
 a)     Joint ventures
 b)    Giving home loans
 c)    Accepting fixed deposits
 d)    Giving personal loans
 e)     None of these
 
 41.    Which one of the following is true?
 a)    Marketing is not required in a monopolistic situation
 b)    Marketing is not required in Public enterprises
 c)    Marketing depends on Competitors performance
 d)    Marketing has no role to play in production levels
 e)    Motivated employee do not requires sales incentives
 
 42.    FIMMDA stands for?
 a)    Foreign Investment Markets and Derivatives market Association
 b)    Fixed Income Money markets and Derivatives market Association
 c)    Fixed Income and Money Markets Development Association
 d)    Floating Income and Money Market Development Association
 e)    None of these
 43.    In present Days, Market is?
 a)    Seller
 b)    Business
 c)    Government    
 d) Law
 e)    Customer DRIVEN  market
 
 44.    The Exchange function of Marketing involves?
 a)    Buying of product or services
 b)    Assembling
 c)    selling        
 d)    All of these
 e)    None of these
 
 
 Key
 
 1) d    2) b    3) b    4) e    5) e
 6) b    7) b    8) e    9) c    10) c
 11) b    12) d    13) d    14) c    15) d
 16) d    17) d    18) e    19) e    20) b
 21) c    22) a    23) d    24) e    25) b
 26) a    27) d    28) d    29) e    30) c
 31) d    32) a    33) b    34) a    35) d
 36) b    37) d    38) e    39) d    40) a
 41) d    42) b    43) e    44) d

Read latest Education News and Telugu News
Follow us on FaceBook, Twitter
తాజా సమాచారం కోసం      లోడ్ చేసుకోండి
Load Comments
Hide Comments
మరిన్ని వార్తలు
సినిమా