జీరో కూపన్ బాండ్స్ సూచిస్తుంది?

24 May, 2014 22:20 IST|Sakshi
జీరో కూపన్ బాండ్స్ సూచిస్తుంది?

SBI Pos, Clerks
 Banking Awareness

 
 1.    What is "Non - Interest Income" of banks?
 a)    Income earned from social services
 b)    Income earned by keeping assets with the RBI
 c)    Income earned by investing in derivates
 d)    Income derived from fee-based services
 e)    None of these
 
 2.    Funding under SJSRY shared between Centre and States in general in the ratio of …
     a) 50:50     b) 80:20
     c) 75:25     d) 60:40
     e) None of these
 
 3.    Which one of the following measures is not adopted by
 RBI for controlling credit in India ?
     a) Cash Deposit Ratio
     b) Capital Adequacy Ratio
     c) Cash Reserve Ratio
     d) Statutory Reserve Ratio
     e) None of these
 
 4.    Interest on saving Banks account is now calculated by banks on?
 a)    Minimum balance during the month
 b)    Minimum balance from 7th to the last day of the month
 c)    Minimum balance during from 10th to the last day of the month
 d)    Maximum balance during the month
 e)    Daily product basis
 
 5.    With regard to lockers, which of the following guideline is not issued by the RBI?
 a)    Branches are to link the allotment of lockers to placement of fixed deposits
 b)    To ensure prompt payment of locker rent, branch are to obtain a Fixed Deposit which would cover 3 years rent and charges for breaking open the locker
 c)    Branch Manager can allot the 1/3rd of vacant lockers
 d)    Wait list of lockers need not be maintained.
 e)    None of these
 6.    What is ASBA with respect to banking?
 a)    Application supported by Black Amount
 b)    Application sign by Blocked Amount
 c)    Application supported by blocked Array
 d)    Application support by Blocked Amount
 e)    None of these
 
 7.    The Central Board of RBI consists of:
     a) One Governor
     b) Maximum four Dy. Governors
     c) 14 Directors
     d) All of the above
 e)    None of these
 
 8.    According to the world Bank Report released on April 29, 2014, India has replaced which country to become third largest economy based on 'Purchasing Power Parity'?
     a) South Africa
     b) Germany      c) Japan    
     d) France    e) Russia
 
 9.    The Minimum capital required to start a new private sector bank is…
     a) 500crore    b) 400crore
     c) 300crore    d) 200crore
     e) 100crore
 
 10.    Zero Coupon Bonds refers to?
 a)    Bond issued at face value
 b)    Bond issued with face value & interest
 c)    Bond issued at discount from its face value with interest
 d)    Bond issued at discount from its face value without interest
 e)    None of these
 
 11.    'The Global Information Technology Report' Published by which organization annually?
     a) World Trade Organization
     b) World Bank
     c) World Economic Forum
 d)    World Technology Organization
 e)    None of these
 
 12.    When RBI reduces the CRR it results into?
     a) Decrease in deposits
     b) Increase in deposits
     c) Increase in lendable resources
     d) Decrease in lendable resources
     e) None of these
 
 13.    IFSC code consists of …….. digits?
     a) 9    b) 10
     c) 15    d) 11     e) 12
 
 14.    Which of the following scheme is launched to provide pension to the members of unorganized sectors in India?
     a) Swabhiman
     b) Swavalamban
     c) Jeevan Dhara
     d) Jeevan Kalyan        e) Asha
 
 15.    Money laundering means?
 a)    Concealment of income source mainly to avoid income tax
 b)    Money acquired from undisclosed sources and deposited in foreign banks
 c)    Money acquired from undisclosed source and deposited in private bank
 d)    Process of conversion of money obtained illegally to appear to have originated from legitimate sources to convert black money into white money
 e)    Money acquired from drug trafficking
 
 16.    Banks in India are Regulated under?
 a) Companies Act, 1956
 b) Banking Regulation Act, 1949
 c)    Reserve Bank of India Act, 1934
 d)    Special Powers conferred on the RBI
 e)    None of these
 
 17.    Definitions of weaker section includes:
 a)    Small farmer - farmer having 2.5 ac of irrigated land OR 5.0 ac of un-irrigated land
 b)    Marginal farmer- farmer having 1.25 ac of irrigated land OR 2.5 ac of un-irrigated land
 c)    Agricultural labourers - more than 50% of their annual income is from activities engaged in agriculture
 d)    Tenant farmers - farmers who take land on lease for cultivation
 e) All of the above
 
 18.    Ombudsman Scheme is framed under which Act?
 a)    Section 35A of Banking Regulation Act
 b)    Section 35 A of RBI Act
 c)    Section 42 of RBI Act
 d)    Ombudsman Scheme rules 1995
 e)    None of the above
 
 19.    Right of Set-off refers to?
 a)    Marking of lien in deposit account of the borrower
 b)    Transfer of term deposit balance, which is due for maturity in the next year to borrower account for adjustment of over dues
 c)    Transfer of credit balance in deposit account for adjustment of over dues in loan account of the same person.
 d)     b & c
 e)    None of these
 
 20.    In Case of Co-operative Banks RBI reduced Priority Sector advances to______% on ANBC.
     a) 50%    b) 60%
     c) 40%     d) 80%
     e) None
 
 21.    RBI injects liquidity through?
     a) Increase Bank Rate
     b) Reduction of Repo Rate
     c) Reduction of Reverse
         Repo Rate
     d) Increase CRR
     e) Increase SLR
 
 22.    When Commercial Banks purchases the Government Securities….
 a)    The Liquidity in the Banking system increases
 b)    The Liquidity in the Banking system remains unchanged
 c)    The Liquidity in the Banking system gets diminished
 d) All of these
 e) None of these
 
 23.    RBI provides …… to meet expenditure mismatch of both Central and State Government?
     a) Treasury bills
     b) Ways and Means advance
     c) Date and Securities
     d) All of the above
     e) None of these
 
 24.    CRA in Banking parlance stands for?
     a) Credit Rating Association
     b) Credit Rating Agency
     c) Credit Risk Assessment
     d) Credit Ranking Agency
     e) None of these
 
 25.    Recently which among the following panel Recommends One-license policy for all Banks Irrespective of the Ownership pattern?
     a) C Rangarajan
     b) Arvind Mayaram
     c) P J Nayak    d) Nachiket Mor
     e) Rajiv Takru
 
 26.    During March 2014, RBI has proposed to setup of a Trade Re-ceivables and Credit Exchange for financing (TCE) to finance ...
     a) Exporters of Iron
     b) Importers of Gold
     c) Foreign Exchange Dealers
     d) Bankers and Pawn Brokers
 e)    Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs)
 
 27.    According to the RBI Guidelines the age group of minors to open Savings Bank account is ?
     a) 14 years    b) 8 years
     c) 15 years    d) 10 years
     e) None of these
 
 28.    The Banker- Customer relationship in credit card is?
     a) Creditor- debtor
     b) Debtor-creditor
     c) Agent-Principal
     d) Principal-agent
     e) None of these
 
 29.    Expand the term FSDC?
 a)    Financial Suitability and Development Council
 b)    Financial Sustainability and Development Council
 c)    Financial Structure Development Council
 d)    Financial Stability and Development Council
 e)    Financial Sovereignty and Development Council
 
 30.    RBI executive director G. Gopalakrishna has voluntarily retired from the service and joined as director of CAFRAL. CAFRAL stands for
 a)    Center for Audit and Finan-cial Research and Learning
 b)    Central Agricultural Finance and Rural Area Learning
 c)    Centre for Advanced Fina-ncial Research and Learning
 d)    Centre for Agriculture Fin-ance And Advanced Learning
 e)    None of the above
 
 
 Key


 1) d    2) c    3) a    4) e    5) a
 6) d    7) d    8) c    9) a    10) d
 11) c    12) c    13) d    14) b    15) d
 16) b    17) e    18) a    19) c    20) c
 21) b    22) c    23) b    24) b    25) c
 26) e    27) d    28) a    29) d    30) c

Read latest Education News and Telugu News
Follow us on FaceBook, Twitter
తాజా సమాచారం కోసం      లోడ్ చేసుకోండి
Load Comments
Hide Comments
మరిన్ని వార్తలు
సినిమా