'మార్కెట్ డిమాండ్' సాధారణంగా ఉంది ...

26 Apr, 2014 22:22 IST|Sakshi
'మార్కెట్ డిమాండ్' సాధారణంగా ఉంది ...

K V GNANA KUMAR

Director
DBS, Hyderabad

Marketing Awareness

1.    What is the main feature of Marketing? It is ___ oriented
    a) Demand     b) Production
    c) Consumer     d) Competition
    e) None of the above

2.    The postal department charges a higher price for “speed post” service compared to “ordinary postal” services. This can be classified as:
    a) I degree discriminatory pricing
    b) II degree discriminatory pricing
    c) III degree discriminatory pricing
    d)    Psychological pricing
    e)    None of these

3.    The Product, the Price, the Prom-otional activities and the Distri-bution system are the four inputs, together known as ___ mix
    a) Product     b) Marketing
    c) Promotional     d) Place
    e) None of the above

4.    ''Find wants and Fill them'' is a theme described in which concept
    a) Selling     b) Marketing
    c) Product     d) Production
    e) None of the above

5.    Which among these is channel of Direct Marketing?
    a) Direct mail     b) Sales Call
    c) Both a and b
    d) None of these
    e) All the above

6.    Modern Marketing Concept lays great importance on the freedom of the :
    a) Producer     b) Seller
    c) Consumer     d) Advertiser
    e) None of the above

7.    Which of the following consists of Analyzing marketing opportunities, Developing marketing strategies & Managing the marketing efforts
    a) Marketing Functions
    b) Marketing Process
    c) Marketing Strategies
    d) Marketing Opportunities
    e) None of the above

8.    Dell computers take orders from the customers directly through the internet and delivers the product to Customer’s doorstep. This is a combination of:
    a)    Zero level distribution & Pull strategy
    b)    Zero level distribution & Push strategy
    c)    Two level distribution & Pull strategy
    d)    None of these
    e) All the above

9.    Which of the following characteristics is not related to the Services ?
    a) Tangible Nature
    b) Intangible Nature
    c) Cannot be Stored
    d) Heterogeneous
    e) None of the above

10.    Which of the following element in the marketing mix is subject to legal control?
    a) Product     b) Distribution
    c) Promotional    d) Price
    e) None of the above

11.    There are five main factors influencing channel section. They are product characteristics, market characteristic and ___.
    a)    Company resources, competitor
    b)    Consumer behavior, competitor
    c)    Geographical consideration, competition
    d)    Company resources, consumer behavior
    e)    None of these

12.    Research on analysis of Sales Potentials is covered under:    a) Research on Product
    b) Research on Market
    c) Research on Promotions
    d) Research on Sales Forecasting
    e) None of the above

13.    The formal marketing research can be viewed as a series of Steps called as ‘Research
    a) Design     b) Process
    c) Problem     d) Report
    e) None of the above

14.    ‘Market Demand’ is generally:
    a) More than market potential
    b) Less than market potential
    c) Equal to market potential
    d)    Fluctuating over and below market potential
    e) None of the above

15.    Services are characterized by :
    a) Absence of Inventory
    b) Perish ability
    c) Tangibility
    d) ‘a’ & ‘b’ above
    e) None of the above

16.    ‘Product Line & Product Mix’, the important areas are covered by which of the following policy?
    a) Product     b) Distribution
    c) Promotion     d) Price
    e) None of the above

17.    Introduction, Growth  ___ &  ___ .are the four stages of Product Life Cycle.
    a) Maturity, Saturation
    b) Maturity, Decline
    c) Decline, Maturity
    d) Saturation, Maturity
    e) None of the above

18.    Sales Promotion Measures are suitable to achieve ____ term goals?
    a) Short     b) Medium
    c) Medium- Long    
    d) Long
    e) None of the above

19.    Length, Width, Depth & Consistency are the four Dimensions of
    a) Product Item
    b) Product Line
    c) Product Mix
    d) Marketing Mix
    e) None of the above

20.    Market can be classified into different types based on:
    a) Geographical Area
    b) Products
    c) Nature of transaction
    d) Volume of transaction
    e) All the above.

21.    Which do not need focus on storage, protective packaging and transportation and Distribution channel?
    a) Service marketing
    b) Promotion mix
    c) Inventory    
    d) None of these
    e) All the above

22.    Which of the following is related to Brand Name?
    a) Term     b) Words
    c) Letters     d) Both ‘b’ & ‘c’
    e) None of the above

23.    A set of assets & Liabilities lin-ked to a Brand is termed as :    a) Brand Mark     b) Brand Equity
    c) Brand Line    d) Brand Loyalty
    e) None of the above

24.    A Brand or that part of the Brand which is Legally protected is called as
    a) Trade Mark    b) Brand Equity
    c) Brand Name
    d) Brand Valuation
    e) None of the above

25.    Marketing is a:
    a) Political activity
    b) Legal activity
    c) Socio-economic activity
    d) All of the above
    e) None of these.

26.    Trademark is a name or mark which should be
    a) Registered     b) Legalized
    c) Franchised     d) Both ’a’ & ‘b’
    e) None of the above

27.    Test Marketing is frequently used as :
    a) Business Analysis
    b) Managerial Control Function
    c) Predictive Research Function
    d) All of these
    e) None of the above

28.    Which of the following is not a level of product?
    a) Core    b) Augmented
    c) Potential    d) Fragmented
    e) None of these

29.    These days banks also use intermediaries to reach the target customers and to improve usage of their products____ is a /are such intermediaries.
    a) Direct selling agents
    b) Merchants accepting cards
    c) Finance companies
    d) All of the above
    e) None of these

30.    Which type of Market will be formed based on the volume of transactions?
    a) Retail Market
    b) Wholesale Market
    c) Scattered Market
    d) (a) and (b)    e) None of these

31.    Product research deals with the Analysis of
    a) Demand & Supply
    b) Product Line
    c) Advertisement Effectiveness
    d) Physical Distribution
    e) None of the above

32.    During which stage of the ‘Product Life Cycle’ Profits are normally Negative or Very Nominal:
    a) Introduction    b) Growth
    c) Decline     d) Maturity
    e) None of the above

33.    Which of the following is a function of Packaging?
    a) Protection     b) Promotion
    c) Convenience    
    d) All of these
    e) None of the above

34.    A promotion strategy which is directed at channel members to induce them to purchase the product and sell them to the final consumer is called:
    a) Promotion strategy
    b) Marketing strategy
    c) Selling strategy
    d) Push Strategy
    e) Pull Strategy

35.    Modern management of business enterprises recognizes the importance of:
    a) Customer satisfaction
    b)    Entrepreneur wealth and health
    c) worker's welfare activities
    d) Taxation authorities
    e) None of the above

36.    Product Mix is the focus of Marketing and  ___ Efforts
    a) Making     b) Producing
    c) Innovating     d) Manufacturing
    e) None of the above

37.    Penetration Pricing means:
    a)    Product penetration into markets to hold a position
    b)    Adopting low prices in the initial stages
    c)    Both ’a’ &’ b’
    d) only b    
    e) None of the above


Key


1) c    2) b    3) b    4) b    5) c
6) c    7) b    8) a    9) a    10) d
11) a    12) b    13) b    14) d    15) d
16) a    17) b    18) d    19) c    20) c
21) a    22) d    23) b    24) a    25) c
26) d    27) d    28) d    29) d    30) d
31) b    32) a    33) d    34) d    35) a
36) a    37) c

Read latest Education News and Telugu News
Follow us on FaceBook, Twitter
తాజా సమాచారం కోసం      లోడ్ చేసుకోండి
Load Comments
Hide Comments
మరిన్ని వార్తలు
సినిమా